Inloggen

Inloggen met je gegevens

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Van Hoorn zet Goldhoorns geheugen aan het werk

geen fotoHet verhaal van Martinus van Hoorn stimuleert me. Allerlei herinneringen borrelen op...

Ik fietste in 1969 met Martinus als eerstejaars na een borrel van bittergenootschap Omlandia de best wel steile Oosterstraat op. Op weg naar mijn kamer van 2.15 bij 3.80 aan de Oosterhamrikkade 154. Hij zei tegen me: “ Doe most nait al zo veul proat’n, want ik heb al mien verstand veur ‘t fietsen neudig”.

De HBS was een onderdeel van onze  lokale gemeenschap. Drie van mijn grootouders waren naar Warffum geweest. Moeder Martje/Martha Bolhuis en vader Tidde Goldhoorn waren zus Foske en mij voor gegaan op de HBS in Appingedam. Met name moeder benutte de tijd intensief en hield er levenslange vriendschappen aan over. Haar zus Anne trouwde met Simon Offeringa, ook van deze HBS. Zus Greta zat er op evenals Martje en Hero Goldhoorn. 

Natuurkundeleraar Dijk was een begrip

Bij Martje komt Donk al in de correspondentie van 1942 voor. Natuurkundeleraar Dijk was een begrip voor beide generaties.rhbs oldorp

Een veel herhaalde anekdote was dat Paddeltje (?) aan een leerling vroeg waar hij vandaan kwam. ”Valom”, was het antwoord. ”Val zelf om jong”, was de reactie.

De middelbare school is natuurlijk een bepalende tijd in je leven. Stress voor drie proefwerken op 1 dag. Vreugde over uitjes, vrienden en vriendinnen. Roddelen tijdens de stevige fietstochten, wachten op de trein en in de trein. 

Arent Klimp regelde klaverjastafeltje

Gerrit die ons tot “stille, stille” maant in de klas en Arent Klimp die van Hemminga op zijn donder krijgt omdat hij vervroegd de klas uit wil om voor ons - Jan Veltman, Arent Klimp, Jan Bolt, Rieks Spandauw  en ondergetekende  - een tafeltje in de kantine van Janssens te bemachtigen. We moesten immers zo snel mogelijk aan het klaverjassen.

Niet zo duwen jongens, was de opdracht van de bakkersvrouw als iedereen een roombroodje wilde bemachtigen in de pauze. De toonbank verschoof en dreigde haar plat te drukken.

Terlenka broek scheurt op dansfeest Bus

En gunst, je  blijkt volledig uit je terlenka nette broek gescheurd te zijn op het dansfeest van Bus. Kennelijk was het geheel te krap om op de hurken iets te doen. 

Ik ben zo benieuwd of Chris Timmer (?) nu nog Peter Dieleman weer op zijn nek neemt voor de groepsfoto zoals hij dat in 1967 deed. 

Enzovoorts……


Afdrukken   E-mailadres
© 2022 Stichting Reünie RHBS | MSvM Appingedam